

לילד מתחשק לנגן בגיטרה?
קבלו 10 סיבות (לא מוזיקליות) למה כדאי לעודד אותו
לימוד נגינה היא דרך נפלאה לפתח יכולות אישיות שמגיעות הרבה מעבר לגיטרה ולאימונים. לכל אחד, באמת לכל אחד, יש מה להרוויח מלימוד נגינה, גם אם אין כוונה להפוך למוזיקאי מקצועי. תלמידי נגינה לרוב יהיו תלמידים טובים, שחקני צוות מצוינים ובעלי מיומנויות תקשורת מצוינות. כמות עצומה של מחקרים בתחום מפרטים המון סיבות טובות למה כדאי לשלוח את הילד ללמוד לנגן בכלי נגינה, הנה עשר מהן:
שיפור יכולות למידה

1. ללמוד איך ללמוד
למידה היא מיומנות - אפשר ללמוד איך ללמוד. לדעת איך לקחת גוף ידע גדול מאד - לפרק לתת-נושאים, לתרגם אותם למשימות מעשיות ומדידות, להקצות זמן לכל משימה ואז - לחזור מספר רב של פעמים עד להטמעה של החומר: שילוב של חשיבה אסטרטגית, תכנון ומשמעת עצמית. במחקר שפורסם במגזין Nature לקחו קבוצות תלמידים נכשלים שגילו יכולות נמוכות עוד מהגן. אחרי 7 חודשים של שיעורי מוזיקה הילדים השלימו את הפערים ו״יישרו קו״ עם חבריהם לכיתה בכל נושאי הלימוד למעט מתמטיקה - שם הם עברו בממוצע את חבריהם ב-22 נקודות. בתום שנתיים הפער גדל.
2. שיפור יכולות קוגנטיביות
חבל להוסיף מילים - פשוט לראות את סרטון האנימציה הקצר (5 דקות, עם תרגום) שמסביר באופן פשוט, קליל ומהנה איך נגינה משפיעה על המוח.
3. שיפור יכולות מתמטיות
למוזיקה אספקטים מתמטיים רבים, הנגינה משפרת בפרט חישובי שברים ותפישה מתמטית מופשטת.
4. רכישת שפה חדשה
לימודי מוזיקה ונגינה משפרים את יכולת האבחנה בניואנסים אודיטוריים - שמיעתיים - ומקלים על הבנה וביטוי בשפה חדשה. ניסוי שנעשה בארה״ב מ2009 הראה קשר חיובי גם לאוצר מילים רחב יותר וחיבור משפטים מורכב.
שיפור יכולות חברתיות

5. פיתוח יכולת הקשבה ותקשורת
בתקשורת בין-אישית המילים הנאמרות מהוות רק אחוזים בודדים מהמסר הכולל, היכולת להקשיב ולקלוט ניואנסים הופכת למשמעותית ביותר. לימוד נגינה מחייב פיתוח אינטנסיבי, חלקו מודע וחלקו אינטואטיבי, של יכולת הקשבה עמוקה, כזו המאפשרת לקלוט רבדים שונים ועדינים ביותר בין נגנים, ובין אנשים.
6. לדעת להוביל, לדעת ללוות
בנגינה בהרכב (מורה ותלמיד הם, לדוגמא, הרכב של שניים) מצריך גמישות במעבר בין תפקידים, פעם אתה זה שמוביל ופעם אתה מלווה ותומך בזה שמוביל, כל תפקיד מחייב נגינה וחשיבה מעט אחרת. התוצאה - ילדים שאולי חסר להם קצת בטחון עצמי, נמצאים בסביבה בטוחה ומתחילים לפתח בטחון עצמי בלי ממש לשים לב שהם עושים את זה’ ההובלה נעשית עבורם טבעית. מנגד, ילדים שלא מרגישים בנוח עם סמכות, או כאלה שכל הזמן חשוב להם להיות במרכז, מוצאים במוזיקה מרחב נוח לתרגל את המקום התומך, המלווה.
7. עמידה במרכז הבמה
עמידה במרכז הבמה ויצירת תקשורת עם קהל היא כלי שנדרש היום כמעט בכל מקום, מהעולם האקדמי - העברת חומר לכיתה, ועד העולם העסקי - הצגת פרזנטציות. היכולת לעמוד במרכז הבמה היא יכולת נרכשת המשתפרת ע״י תרגול. הנקודה המשמעותית היא להבחין בהבדל שבין עמידה עם אנשים לבין עמידה מול אנשים, ונגינה מול קהל קטן בהחלט מאפשרת את זה.
8. שיפור יכולת עבודה בצוות
נגינה נעשית פעמים רבות בתוך מסגרת של הרכבים מוזיקליים. העבודה הצוותית על נושאים מוגדרים, על חומרים מוזיקליים שמביאים חברים שונים בצוות, הגדרת הצלחות משותפות ושיפור אישי כחלק מתפישת אחריות להצלחת הקבוצה, כל אלו מתחזקים, מתגבשים ומוטמעים אצל הילד.
שליטה רגשית

9. נחישות
ללמוד לנגן זה תהליך מאתגר הדורש התמודדות יומיומית עם הצלחות הדרגתיות, כשלונות נקודתיים ועבודה בלתי פוסקת. נחישות, סבלנות, ריכוז ומשמעת עצמית הם כלי העבודה הבסיסיים ביותר של תלמיד הנגינה, והם הופכים חזקים ומיומנים יותר ככל שעובר הזמן.
10. ביטוי עצמי ושחרור לחץ
נגינה מהווה ערוץ נוסף לביטוי לא וורבלי - מופשט, של הילד. מדובר ביותר מסתם ״להעביר את הזמן״, מדובר בדרך אפקטיבית לעיבוד רגשי ושחרור לחצים - באופן עצמאי ובלתי תלוי של הילד על עצמו. עבור בני נוער במיוחד מדובר בכלי משמעותי להתמודד עם אתגרי הגיל הייחודיים.
לסיכום
כדי לסכם, אני חושב שהדבר הטוב ביותר הוא פשוט לחזור על משפט הפתיחה: לימוד נגינה היא דרך נפלאה לפתח יכולות אישיות שמגיעות הרבה מעבר לגיטרה ולאימונים. לכל אחד, באמת לכל אחד, יש מה להרוויח מלימוד נגינה.