top of page
עתני אורון, מורה לגיטרה ג׳אז בגבעתיים.

5 נקודות לשים לב לפני שבוחרים מורה לגיטרה

לבחור מורה לגיטרה זו משימה שעלולה להיות קצת מבלבלת, למי שאינו מוזיקאי מנוסה כל גיטריסט עם טכניקה סבירה יראה כוירטואוז אמן, בנוסף, התקדמות התלמיד משיעור לשיעור תלויה בהרבה גורמים מעבר להנחיה עצמה - הכשרון של התלמיד, זמן האימון השבועי שלו וכו׳. התוצאה היא שקשה מאד להעריך האם מורה מסוים הוא טוב או לא, לכן, ההתמקדות במציאת המורה נופלת בד״כ על משתנים שבנוסף להיותם חשובים, גם פשוט למדוד אותם: מחיר ומרחק.  אלו משתנים מאד(!) חשובים, ועדיין - יש נקודות נוספות שלא נרצה להתפשר עליהן, או לכל הפחות - להיות מודעים אליהן. 

ברשימה הקצרה הבאה פירטתי 5 נקודות כאלה (בעצם - 6, יש נקודת בונוס בסוף) שלא תמיד שמים אליהן לב. נקודות 1 ו-5 קשורות לתחושה האינטואטיבית שעולה אצלנו בשיחה/פגישה עם המורה. את נקודות 2-4 לא ניתן באמת למדוד, אבל - אלו בהחלט שאלות שאפשר לשאול בצורה ישירה. מורים מנוסים לא יופתעו מהשאלות האלו וישמחו לענות עליהן באופן גלוי ופתוח. אז - הנה 5 נקודות (ועוד אחת..) שחשוב להכיר לפני שבוחרים מורה לגיטרה:

1. חיבור אישי טוב

יותר חשוב מהכל - כימיה! עדיף מורה שמתחברים אליו, גם אם הוא קצת פחות מנוסה. בלי כימיה הדרך המשותפת הופכת קשה מאד  - התלמיד פחות נהנה ופחות מתאמן, וכמובן - משתפר לאט יותר או אפילו עוזב. בקיצור - לא לוותר על כימיה. 

2. אוהב ללמד

 ללמד זה משהו שצריך לאהוב. ללמד ילדים, בני נוער ובוגרים - זה דורש תשוקה אמיתית, אף אחד לא רוצה שמישהו ילמד אותו רק כי הוא חייב. מורה טוב ונגן טוב זה לא בהכרח אותו הדבר, יכולת הוראה קשורה ליצירת חיבור עם התלמיד, הבנה של העולם שלו, יכולת אבחנה איפה הנקודות החזקות ואיפה הבעייתיות והבנה איך לשפר את זה, הוראה היא היכולת להפוך רעיונות מורכבים - לפעולות פשוטות   ומעשיות, ולעורר בתלמיד מוטיבציה לבצע אותן. זה לא משהו שעושים ״על הדרך״. 

3. היכרות עם הרבה סגנונות

הרוב המוחלט של התלמידים, ובמיוחד ברמות ההתחלתיות ורמות הביניים, מרוויח המון מחשיפה לסגנונות חדשים, וחשוב שלמורה תהיה אפשרות לספק ״טעימות״. המורה לא חייב להיות מומחה בכל הסגנונות אבל בהחלט חייב לאפשר דוגמא והנחיה מקצועית לקשת של ז׳אנרים. בהמשך, אם התלמיד בוחר להתמקד במשהו שהוא מחוץ לתחום ההתמחות של המורה - אפשר לעבור מורה , אבל חשיפת התלמיד ומתן אפשרות להתנסות במגוון סגנונות מהווה חלק משמעותי בתהליך ההתפתחות של התלמיד והוא זה המאפשר לו בהמשך להתמחות (אם ירצה) במסלול מתאים ומדויק עבורו.

4. נסיון בעבודה מוזיקלית מקצועית

כמו בכל תחום, גם כאן - חייבים להכיר את המקצוע מבפנים, זה לא מספיק רק ללמד. חשוב שלמורה יהיה נסיון בעבודה על במה ובהקלטות, כך הוא יוכל לחלוק עם התלמיד איך להתכונן להופעות הראשונות שלו, איך לעבוד עם הרכב? איזה ציוד הכרחי להופעה בבר שכונתי ואיזה ציוד ממש מיותר? לנגן על במה זה שונה מאד מלנגן בשיעור אחד על אחד, גיטריסט שמנוסה בהופעות יוכל לתת הנחיה מעשית שהולכת הרבה מעבר לנגינה נטו.כמובן שבהתחלה זה נראה רחוק, אבל נגינה על במה והקלטות ביתיות זה משהו שנגיש היום במסגרות שונות כמעט לכל אחד שרוצה.

5. מישהו שמעריכים כבן-אדם

זה נשמע מוזר, אבל מערכת היחסים של תלמיד עם מורה לגיטרה היא עמוקה בהרבה ממה שנדמה. על אף שהפגישות לרוב בתדירות של אחת לשבוע, עדיין, מנסיוני, מורה לגיטרה היא דמות שמהווה, ברמה כזו או אחרת - מודל לחיקוי ומקור להשראה. חשוב מאד לבחור מורה שתרגישו נח איתו, שתרגישו נח להשאיר את הילד או הילדה שלכם איתו בלב שקט. קחו בחשבון שהילד הולך להפנים היבטים מסוימים שלא קשורים לאיך שהמורה מנגן, אלא למורה כפי שהוא כאדם. לכן, קחו מישהו שאתם מעריכים ומכבדים כבן-אדם - הרווח יהיה כולו שלכם, ושל הילד. 

נקודת ״בונוס״: ילד עם מאפיינים יחודיים

יש ילדים שיש להם מאפיינים ייחודיים, בתקופה האחרונה לדוגמא, ילדים רבים מאובחנים בהפרעות קשב וריכוז ברמה כזו או אחרת. כדאי מאד להתייעץ עם המורה לפני שמתחילים, האם יש לו נסיון בעבודה עם ילד כזה? אם כן - אולי יוכל להמליץ על משך שיעור אופטימלי, אולי תוכן השינוי יועבר בצורה קצת שונה, כזו שתתאים למאפיינים הייחודיים וכו׳. שיעורי מוזיקה עשויים להיות מצוינים לילדים עם רגישויות ייחודיות ככלל, ועם הפרעות קשב וריכוז בפרט, שיחה מקדימה עם המורה יכולה להבהיר לשני הצדדים האם יש כאן חיבור אפשרי ורצוי או שעדיף להמשיך לחפש.

עתני אורון - מורה מקצועי לגיטרה - 054-8158161 - otnioron@gmail.com  

bottom of page